לקראת יום עצמאות- הזדמנות מצוינת לעסוק בקריקטורה כטקסט תקשורתי כמובן בראי ההיסטוריה
שרוליק- הישראלי הנצחי
מהי קריקטורה
קריקטורי (איטלקית- caricare להעמיס, לגדוש). באמנות גראפית – תיאור המעוות את דמות האדם והמבליט, בהגזמה כמה מאבריו או תווי פניו לצורך אפיון מודגש, בכוונה קומית, אירונית או סטירית או לשם שעשוע בלבד ("לקרוא" קריקטורה ולחייך עמ' 9 ). הקריקטורה היא ציור הומוריסטי שעיקרו הבעת עמדה והיא מהווה אמצעי להעברת מסרים במסגרת התקשורת הוויזואלית. המסר המובע בקריקטורה בדרך כלל אינו מפורש ולכן יש ללמוד את שפתה המיוחדת ולהכיר את הכלים העומדים לראשותה (שם, עמ' 7).
הקריקטורה החברתית והפוליטית היא חלק מאמצעי התקשורת. בעיתונים רבים מתפרסמת קריקטורה מידי יום לעיתים לצד מאמרי המערכת. קריקטוריסט המודרני הוא עיתונאי המגיב על אירועי היום, מביע דעה בצורה ברורה ולעיתים אפילו בוטה. הקריקטוריסט קריאל גרדוש ז"ל (דוש) (1986) טען שהקריקטורה הפוליטית היא תופעה תקשורתית שיוצרה מביע את דעתו בקווים במקום במילים. הבעת הדעה בקריקטורה הישראלית נעשית בעיתונים השונים כאשר לדעת דוש מצבה הייחודי של ישראל הוא מוטיב קבוע בקריקטורות.
חומר נוסף ורעיונות להפעלה ניתן למצוא בספר "לקרוא" קריקטורה ולחייך (1994), משרד החינוך התרבות והספורט, המנהל הפדגוגי, האגף לתוכניות לימודים ירושלים .
הקריקטוריסט דוש המציא את דמותו של "שרוליק" בשנת 1956.
נער צעיר, מכנסיים קצרים, חבוש כובע טמבל ונועל סנדלים- סמל לצבר.
"שרוליק" הופיע באלפי קריקטורות והפך סמל של הישראלי והישראליות.
לקרוא" קריקטורה
1. מהו המסר של הקריקטורה ?
2. איזו תופעה מיוצגת בקריקטורה ?
3. מה ההבדלים בין "שרוליק" לנער הישראלי של 2008 ?
4. באיזה אופן מעוצב המסר? דווח? היקש? שיפוט?
5. מדוע בחר הצייר לתאר את הישראלים דווקא באופן כזה ?
6. מהי כוונת המוען?